3 geweldige Chromebooks anno 2017

Chromebooks-2017

Een Chromebook draait op het besturingssysteem van Google, is meestal aanzienlijk goedkoper dan een Windows en Mac tegenhanger en start razendsnel op. Bovendien hebben veel Chromebooks dit jaar de ondersteuning gekregen om Android apps op het Chrome OS besturingssysteem te draaien. Zo creëer je de ideale laptop voor veel thuisgebruikers, studenten en reizigers.

 

De kenmerken spreken voor zich: klein, licht, snel en goedkoop. Maar aan ieder voordeel zit een nadeel. Laten we beginnen met de vraag voor wie de Chromebook geschikt is. Mocht dit niet aansluiten bij jou, dan zijn er vast betere artikelen die je kunt lezen in deze tijd.

 

Is een Chromebook geschikt voor jou?

Ben jij iemand die veel software download van het internet, (visueel geavanceerde) games speelt of veel video’s, foto’s en muziek bewerkt dan zal je er snel achter komen dat de Chromebook niet geschikt is voor jou. Gebruik jij de computer vooral voor tekstverwerking, e-mails en internetten en YouTube, dan is een Chromebook wellicht de beste aanschaf op computer-gebied die je ooit gaat doen. Dit zijn allemaal toepassingen die je (zover je dat al niet deed) in de browser van Chrome OS kunt uitvoeren.

 Chrome-OS-start

De basis van Chrome OS

Chromebooks draaien op het besturingssysteem Chrome OS, dat gebaseerd is op de webbrowser Google Chrome. Via Chrome OS kun je alle diensten die Google aanbiedt eenvoudig bereiken. Denk aan Google Docs, Google Mail, Youtube, Google Maps, Google Play, Contacten, Foto’s en nog veel meer. Ook heb je toegang tot de Chrome Market waar je honderden apps gratis kunt downloaden. Je zult zien dat deze diensten 90% van wensen kunnen vervullen. Voor alle overige behoeften hebben de meeste Chromebooks die nu te koop zijn ondersteuning gekregen vanuit de Google Play Store. Je kunt dus Android apps (waaronder games) installeren op de Chromebook.

 Chrome-OS-Play-Store

 

Waarom moet je een Chromebook kopen

Chrome OS is een zeer gebruiksvriendelijk systeem. Een Chromebook heeft geen enorme specificaties nodig, en deze mag je dus ook niet vergelijken met de tegenhangers met Windows en Mac OS. Een Chromebook start binnen enkele seconden volledig op en maakt razendsnel verbinding met de Cloud en de diensten van Google. Dit is volkomen veilig. In deze cloud krijg je van Google 100GB aan opslagruimte beschikbaar om al je werk op te slaan. Nadeel is wel dat je eigenlijk altijd moet beschikken over een internetverbinding en uiteraard een Google account.

Chrome-OS-Logo

Een groot voordeel van de Chromebooks is de veiligheid. De Chromebook is goed beveiligd tegen virussen en malware, maar het belangrijkste id at al je documenten via Google Drive automatische een backup hebben in de cloud. Zo raak je de bestanden nooit kwijt, zelf niet als de chromebook verloren gaat. ChromeOS wordt verder automatisch voorzien door beveiligings- en softwareupdates door Google. Zo blijft de laptop altijd up to date, zelfs als hij al wat ouder wordt.

 

3 geweldige Chromebooks

Iedereen kan Chrome OS via het gratis te verkrijgen Chromium OS op een oude desktop of laptop installeren. Je zult zien, daar worden ze beduidend sneller door. Dit jaar zijn er echter een aantal hele mooie Chromebooks op de markt gekomen die het stadium van “goedkoop plastic laptopje” volledig ontgroeit zijn. Hierbij 3 Chromebooks waarmee je zeker goed voor de dag kan komen:

 

Google Pixelbook

Google heeft een high-end Chromebook aangekondigd: de Google Pixelbook. De Google Pixelbook is de eerste Chromebook die de strijd aan gaat met de high-end Windows en Mac notebooks. Daar zijn zowel de specificaties als het design op gefocussed, en daar betaal je voor.

Google-Pixelbook

Deze nieuwe Pixelbook is afgelopen maand gepresenteerd tijdens het Made by Google-Event. Hij is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen tussen de Intel Core i5- en i7 processor,  8GB of 16GB werkgeheugen in en een SSD opslag van 128, 256 of 512GB. Het 12,3 inch scherm is voorzien van een QUAD HD LCD met een resolutie van 2400×1600 pixels. De Pixelbook is maar 10mm dik, weegt 1kg en met zijn behuizing waarin glas en metaal gecombineerd wordt is het een pareltje om te zien.

De Google Pixelbook is uiteraard voorzien van volledige ondersteuning voor de Google Play Store. De Google Pixelbook is helaas nog niet in Nederland te bestellen. Maar in de VS, Engeland en Canada is hij reeds verkrijgbaar vanaf $999,- . De aanvullende Pixelbook Pen waarmee je je productiviteit verder kan verhogen kost daarnaast $99,-. Een enkeltje Londen om hem op te halen is nog het goedkoopst en kost tegenwoordig ook maar €12,99.

 

ASUS C302 Flip

Ook bij de ASUS C302 Flip merk je gelijk dat deze Chromebook het stadium van goedkope schoolcomputer flink ontgroeid is, en  is daarnaast ook beter betaalbaar dan de Google Pixelbook. De C302 Flip Chromebook is een solide notebook met een metalen afwerking die hem een premium look en feel geeft.

ASUS-C302

 

De ASUS C302 is 13 mm dik en weegt 1,2 kg. Dat is zwaarder dan de Google Pixelbook en menig andere Chromebook, maar het is zeker geen probleem. Ook de ASUS C302 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen tussen de Intel Core m3-, m7- of Pentium-processors en 4GB of 8GB werkgeheugen. Qua opslag kun je kiezen tussen een eMMC van 32GB, 64GB of 128GB. Het 12,5″ scherm beschikt of een Full HD resolutie van 1920×1080 pixels. Ook met deze Chromebook kun je volledig genieten van de mogelijkheden in de Google Play Store.

Gelukkig is de ASUS C302 Flip wel gewoon verkrijgbaar in Nederland. Prijzen beginnen vanaf €589,- bij Coolblue of Mediamarkt. Daarmee zit je iets duurder dan de gemiddelde Chromebook, maar daarvoor krijg je wel een premium stijl-icoon met hele goede specificaties.

 

Acer Chromebook R13

Ook Acer heeft met de Chromebook R13 een premium model op de markt gebracht. Deze Chromebook is met zijn 15 mm dikte en een gewicht van 1,5 kg de dikste en zwaarste van onze aanraders, maar daar is het prijskaartje ook naar.

Acer-Chromebook-R13

 

Als je de Acer R13 voor het eerst ziet dan lijkt het of hij van aluminium is gemaakt, maar schijn bedriegt en Acer heeft deze notebook van kunststof gemaakt. Dat doet echter geen afbreuk aan zijn uiterlijk.  Het apparaat is in verschillende varianten leverbaar, van 16GB tot 64GB aan opslagruimte. Het 13,3″ scherm heeft evenals de ASUS een Full HD resolutie van 1920×1080 pixels. Het gebruik van een IPS scherm zorgt ervoor dat de Acer Chromebook R13 zeer levendige kleuren en scherpe beelden toont. Qua werkgeheugen heb je niks te kiezen, de beschikbare 4GB is ruim voldoende voor Chrome OS. Opvallend is wel dat de R13 bijzonder lang mee gaat met een acculading, tot 12 uur in de benchmark testen, waarmee hij de meeste concurrenten ruimschoots verslaat.

De Acer Chromebook R13 is goed verkrijgbaar voor een prijs €399,- voor de 32gb-variant en €449,- voor de versie met 64gb opslag. Dat is beduidend goedkoper dan de bovenstaande alternatieven. Ook deze Chromebook is goed verkrijgbaar in Nederland bij webshops zoals Coolblue en Mediamarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *