Augmented Reality en Mixed Reality

Voorbeeld van Mixed Reality

Je hoort steeds vaker de term Augmented Reality voorbij komen. Steeds meer apps, gadgets en telefoons worden voorzien met functionaliteiten die gebruik maken van Augmented Reality. Zo ook de zojuist beschikbaar gekomen iPhone X. Maar wat is het eigenlijk, wat kun je er mee? En waar ligt de grens tussen Augmented Reality (AR),  Virtual Reality (VR) en Mixed Reality (MR). Daar geven we graag meer inzicht in.

 

De term die we al heel lang horen en in verschillende Syfy films te pas en te onpas is uitgemolken is ‘Virtual Reality’. Oftewel: de echte wereld compleet verhullen met een computer-gegenereerde wereld. Hiervoor zijn inmiddels verschillende Virtual Reality brillen beschikbaar in verschillende prijsklassen. Van karton t/m high-tech computersystemen die bijna onbereikbaar zijn voor de normale consument, maar makkelijk uit te proberen zijn bij de VR-Rooms in Nederland.

 

Augmented Reality vs. Virtual Reality

Waar Virtual Reality de hele wereld verhult, legt Augmented Reality een extra dimensie over de bestaande wereld. Deze combinatie tussen de echte wereld aangevuld met computer geprogrammeerd beelden is bijzonder interessant. Zo zijn miljoenen mensen aan de slag gegaan met Pokémon Go. In deze app werden digitale monsters geprojecteerd in de echte wereld. Een groot succes maar zeker niet de enige. Wat dacht je van de grappige effecten die je via Snapchat aan je eigen fotocamera kan toevoegen.

Augemented Reality bij Pokemon Go

 

Benodigdheden voor Augmented Reality

Een van de voordelen van Augmented Reality is dat je er eigenlijk geen speciale hardware voor nodig hebt, behalve een moderne (geen instap model) smartphone. Een headset, zoals bij Virtual Reality, is niet nodig. De smartphone die je waarschijnlijk al bezit is compleet uitgerust voor AR. Het enige wat je namelijk nodig hebt is een scherm, een camera en wat rekenkracht in de processor van je telefoon.

 

De algemene regel is: hoe krachtiger je smartphone is, des te mooier de beelden zijn die je kunt realiseren in Augmented Reality. Des te meer details je wilt zien, des te hoger de resolutie van de computer animatie, des te meer rekenkracht er voorhanden moet zijn in je smartphone. De nieuwe iPhone X is daarbij een mooi voorbeeld van een telefoon die haarscherpe en gedetailleerde animaties kan tonen. Maar daar is de prijs ook naar….

 

De laatste techniek die noodzakelijk is, maar ook in alle smartphones zit verwerkt, is een gyroscoop en een snelheidsmeter. Als je de telefoon draait, vooruit beweegt of lager/ hoger houdt moet de computer animatie immers meebewegen. Deze technieken zijn bovendien niet alleen in smartphones terug te vinden, maar ook in de meeste tablets zoals de iPad. Een mooi bijkomend voordeel bij je tablet is dat het schermoppervlak ook beduidend groter is. Zo heb je nog meer scherm om jezelf in te verdiepen.

 

Headsets voor AR

Headsets zijn zeker niet nodig om gebruik te maken van Augmented Reality. Er zijn echter wel mooie voorbeelden hiervan beschikbaar die langzaam op de markt komen. Denk bijvoorbeeld aan de Google Glass die al enige jaren ontwikkeld wordt. Ondanks dat deze bril nooit officieel gelanceerd is voor de consumenten, is er wel uitvoerig getest op de zakelijke markt (bijvoorbeeld bij chirurgen in de operatiekamer). De Google Glass heeft goed weergegeven wat de potentie van AR is, maar was zijn tijd ver vooruit.

Augemented Reality bij Google Glass

 

De Microsoft Hololens is wellicht even zo ambitieus, maar gaat nog veel verder qua functionaliteit. Deze bril behuisd een complete computer en neemt dan ook alle functionaliteiten hiervan over. Een desktop-scherm zweeft geprojecteerd in de lucht, recht voor je gezicht. Maar als je opstaat en wegloopt blijft deze gewoon in de lucht hangen waar je hem origineel hebt gestart. Zo kun je eenvoudig om je scherm heenlopen en eindelijk Windows eens van de achterkant bekijken. Dat kun je ook doen met andere 3D computer animaties. Op dit moment is deze bril nog onbereikbaar voor de gemiddelde consument en wordt hij alleen in de zakelijke markt gebruikt en getest. Maar het is een kwestie van tijd voordat de techniek ook beschikbaar komt in meer producten.

 

Wat is Mixed Reality?

De Microsoft Hololens maakt gebruik van Mixed Reality. In tegenstelling tot het projecteren van een platte animatie op de werkelijkheid zoals bij AR, lijkt bij MR zich echt in de ruimte te bevinden. Je kunt vrij bewegen, de objecten lijken verankerd te zijn in de werkelijke wereld.

 

 

Mixed Reality is echter sinds kort ook heel bereikbaar geworden voor de gemiddelde thuisgebruiker. Ja, je hebt er nog wel een krachtige computer bij nodig om de beelden te renderen. Nee, deze zit niet ingebouwd zoals bij de Microsoft Hololens. Maar daar is de prijs dan ook naar. Diverse merken hebben de afgelopen tijd Mixed Reality brillen gepresenteerd ie snel naar Nederland komen. De Acer Mixed Reality Head-Mounted Display,  Asus Windows Mixed Reality Headset, Dell Visor, HP Windows Mixed Reality Headset, Lenovo Explorer en Samsung Odyssey zijn allemaal afgelopen maand aangekondigd. De aankondigingen vielen samen met de presentatie van de Windows 10 Fall Creators Update , een onmisbare update wanneer je aan de slag wil met Mixed Reality. Prijzen starten vanaf $299,- en een setje controllers kost $100,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *