Bamboo Folio, stijlvol digitaliserend notitieboekje

Wacom kennen we vooral van de indrukwekkende tekentablets voor zowel consumenten als professionals. Een merk dat sinds de jaren tachtig als begrip op de grafische markt zichzelf heeft bewezen. De concurrentie heeft echter niet stil gezeten en mede door de komst van bijvoorbeeld de Microsoft Surface Studio of Dell Canvas wordt de markt voor Wacom steeds krapper. Geen wonder dus dat Wacom zoekende is naar een nieuwe markt en daarvoor is Wacom weer terug gegaan naar het kladpapier, letterlijk. De Bamboo Folio.

 

De beste ideeën worden geboren op kladpapier. Met dat idee heeft Wacom de Bamboo Spark in 2015 gelanceerd. Maar, gouden tip: koop nooit de eerste versie van een nieuw concept. Die gouden tip werd namelijk ook bij de Spark bevestigd en vooral de bijbehorende app heeft de nodige bugs moeten overkomen. Dit jaar is de Bamboo Folio beschikbaar gekomen, een stijlvol notitieboekje waarmee Wacom een geweldig product op de markt heeft gezet.

 

Bamboo folio infographic 

 

De Bamboo Folio

Met de Bamboo Folio maak je aantekeningen op een normaal notitieblok, met een normale balpen en zet je ze met een druk op de knop als tekst in de cloud. Een hele simpele, tijdbesparende en efficiënte manier om al je krabbels en schetsen te digitaliseren. Of dit nu in de collegezaal is of op kantoor, de Bamboo Folio is een ideale oplossing voor iedereen die liever met pen en papier werkt in een digitaal tijdperk.

Bamboo Folio knop

De Bamboo Folio is er zowel in een A4 als A5 formaat waarin je een universeel schrijfblok kunt bevestigen. Met de meegeleverde pen kun je vervolgens eenvoudig schrijven of tekenen. De schrijfpunt van deze pen communiceert vervolgens met de hoes om het schrijfblok om alle bewegingen nauwkeurig vast te leggen. Op deze hoes zit een enkel drukknop. Met één druk op deze knop worden alle opgeslagen bladzijden via Bluetooth naar je smartphone verzonden.

 

Inkspace app

Bamboo Wacom Inkspace

De techniek in de Bamboo Folio is verrassend eenvoudig en degelijk (zoals de beste ideeën vaak zijn). De echte kracht van deze Wacom oplossing zit hem in de bijbehorende app. Wacom Inkspace is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Met deze app beheer je alle notities en tekeningen. Je kunt ze in de app ook bewerken zoals de pagina’s splitsen, combineren of (delen van teksten) verwijderen. 

 

Een handige tool in de app is om handgeschreven teksten eenvoudig om te zetten naar digitale teksten. Dankzij deze handschriftherkenning kan je de teksten vanuit de app eenvoudig delen via email, archiveren of bewerken met andere tekstverwerkers. Wacom biedt bij de app  5GB aan cloudopslag gratis aan. Dit is voldoende voor de eerste 6.000 pagina’s. Tegen betaling kun je daarnaast een abonnement afsluiten om deze opslag te vergroten naar 50GB.

 

 

Specs van het notitieboekje

Wacom communiceert niet veel interne specs over zijn producten. De Bamboo Folio heeft een intern geheugen voor ongeveer 100 pagina’s voordat je deze moet synchroniseren in de cloud.  Een dag lang schrijven is voor de Bamboo Folio geen enkel probleem. De batterij gaat namelijk 8 actieve uren mee. Wanneer je niet aan het schrijven bent is dit uiteraard veel langer. Wanneer hij eenmaal leeg is kun je dit digitale notitieblok binnen 2,5 uur weer opladen.

 

Bamboo Folio kopen

Goedkoop is de Bamboo Folio niet. Zo betaal je €149,- voor het A5 model en €199,- voor het A4 formaat. De app is gelukkig gratis zolang je geen extra cloudopslag nodig hebt. Mocht je genoegen nemen met alleen een achterkantje achter je schrijfblok in plaats van een complete omslag, dan is de Bamboo slate wellicht ook interessant. Deze is iets goedkoper.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf inmiddels 2 jaar rondloop met de Bamboo Spark, de voorganger van de Folio. Met de update van de Inkspace app is het functionele verschil tussen deze producten minimaal. Ik ben iemand die graag mee schrijft tijdens afspraken, vergaderingen en lezingen. Dit notitieblok stelt mij in staat om deze aantekeningen eenvoudig te digitaliseren en achter de computer uit te schrijven. Voor mij is het geen leuke gadget meer, maar heeft het een functie in mijn leven gekregen. Daarnaast is het een stijlvol en mooi afgewerkt mapje waarmee je goed voor de dag komt. Zodra je de schakelaar omhaalt en het standby-lampje begint te branden zijn er bovendien een heleboel mensen nieuwsgierig. Een leuk gespreksonderwerp om het ijs te breken.

 

https://youtu.be/7eTTWemn_VI

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *