Je smartphone verbinden via Bluetooth?

Bluetooth speaker onder de douche

Bluetooth is een draadloze techniek voor de overdracht van data over korte afstanden. Deze data kan bijvoorbeeld bestaan uit audio, foto’s, contactlijsten, tekstdocumenten en nog veel meer. De techniek bestaat inmiddels alweer sinds het jaar 1994, maar voldoet nog altijd aan de wensen en eisen van de hedendaagse techniek.

 

Door het gebruik van radio-frequenties voor het verzenden van data creëert Bluetooth een korte afstandsnetwerk tussen 2 of meer apparaten. In totaal kunnen tot 8 apparaten met elkaar verbonden worden door middel van dit veilige netwerk. Het netwerk dat je hiermee creëert is langzamer dan Wi-Fi, maar is aanzienlijk makkelijker om op te zetten. Zeker bij situaties waarbij het slechts om de dataoverdracht tussen 2 apparaten gaat.

 

Alle telefoons ondersteunen inmiddels Bluetooth (uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regel). Hierdoor is het tegenwoordig de standaard techniek die gebruikt wordt om speakers, hoofdtelefoons en andere gadgets draadloos te verbinden. Je ziet het tegenwoordig ook veel terug op andere apparaten zoals printers en computers (vooral notebooks). Ondanks dat BT-techniek alweer bijna 25 jaar bestaat wordt het nog altijd ontwikkeld om de dataoverdracht sneller en vooral ook zuiniger voor mobiele apparaten te maken. Op dit moment zitten de meeste apparaten op versie 4.2, maar versie 5 is al verwerkt in de nieuwe iPhone en Samsung telefoons. Zo wordt het alsmaar belangrijker in het steeds groter wordende Internet of Things tijdperk waarin zelfs je weegschaal tegenwoordig verbonden is.

 

Hoe zet je een Bluetooth netwerk op?
  • Zet op het mobiele apparaat de BT-indicator op ‘aan’.
  • Zorg er voor dat uw apparaat op ‘zichtbaar’ staat in plaats van ‘verborgen’.
  • Geef uw apparaat een unieke naam zodat deze duidelijk te identificeren is.
  • Koppel uw apparaat met het gewenste 2e apparaat dat zichtbaar is in de lijst met beschikbare apparaten.

 

Hoe verzend je een document via Bluetooth?
  • Selecteer het document dat je graag wil verzenden, bijvoorbeeld een foto.
  • Klik op het icoontje ‘delen’
  • Selecteer de optie om het document via Bluetooth te verzenden, het apparaat gaat nu op zoek naar beschikbare ontvangers in de directe omgeving.
  • Selecteer het apparaat waarnaar je het document wenst te zenden.

In sommige situaties dient u de apparaten met elkaar te verbinden middels een zelf gekozen passwoord in de vorm van een cijfercode. Zorg er voor dat je op beide apparaten dezelfde code invult. Hierna begint automatisch de verzending.

 

Bluetooth versie 4.2 vs. Versie 5

Bluetooth 5 is een snel opkomende techniek, mede door het succes met de Samsung Galaxy S8 telefoons en de iPhone 8 en iPhone X modellen. Het is een verbetering ten opzichte van de vorige versie 4.2 maar heeft ook veel herkenbare gelijkenissen. Zo verbruikt Bluetooth 5 ook weinig energie en is de hardware goedkoop en zeer compact om te implementeren. De voordelen die Bluetooth 5  heeft zijn echter noemenswaardig:

  • 2x snelle data overdracht
  • 4x grotere reikwijdte

Bovendien is Bluetooth 5 ook beter geschikt voor het Internet of Things tijdperk waarbij de smartphone en computer met steeds meer apparaten moet communiceren en vooral ook meer informatie wil uitwisselen.

Je hoeft je gelukkig geen zorgen te maken dat je oudere apparaten onbruikbaar worden zodra je overstapt naar een telefoon met Bluetooth 5, deze versie kan ook omgaan met de oudere versies.

 

Is Bluetooth veilig voor de toekomst?

Dagelijks verbind je je smartphone met Audio apparatuur, televisies, fitness trackers en zelfs je auto. De gemiddelde Nederlander heeft inmiddels ruim 5 Bluetooth apparaten in huis. Dit betekend dat je vooral ook voorzichtig moeten zijn met deze draadloze verbinding. Zorg er dan ook altijd voor dat je apparaat “onzichtbaar” is voor buitenstaanders wanneer je de verbinding niet gebruikt. Of zet de BT-functie helemaal uit. Op die manier kan geen enkele hacker ongewenst via jouw Bluetooth signaal ongewenst gegevens achterhalen. Met het uitzetten van het Bluetooth signaal voorkom je bovendien dat derden zoals adverteerders je kunnen traceren in winkels middels BT-tracking.

Maak je echter geen zorgen. Vanaf versie 4.2 is er veel aandacht besteed aan het onderwerp “veiligheid” bij de ontwikkeling. Voor normaal gebruik is Bluetooth veilig voor dagelijks gebruik. De encryptie van de BT-verbinding op jouw smartphone of computer is uniek en de persoonlijke gegevens zijn waardeloos voor derden zonder de encryptie-sleutel. Zorg er echter voor dat de software op uw apparaat altijd is bijgewerkt, zeker qua beveiligings-updates, om zo te voorkomen dat ontstane gaten in de beveiliging zo snel mogelijk gedicht worden.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *