De veilige toekomst van NFC

Betalen met je smartphone

NFC oftewel Near Field Communication is een techniek om kleine hoeveelheden aan informatie draadloos van het ene naar een ander apparaat te versturen. De afstand die daarbij overbrugd wordt is bijzonder klein, namelijk maximaal 10 centimeter. Door deze kleine afstand is NFC een veiligere en minder storingsgevoelige manier om data te verzenden dan bijvoorbeeld Bluetooth. Near Field Communication is tegenwoordig op veel smartphones terug te vinden. Ook steeds meer gadgets en accessoires worden uitgerust met deze techniek om makkelijk verbindingen te maken. Als klap op de vuurpijl wordt het ook een steeds populairdere techniek om in de supermarkt mee af te rekenen. Tijd om er meer duidelijkheid over te krijgen.

 

Wat kunt u met NFC?

NFC klinkt als een eenvoudige techniek waarbij het bereik een belemmerende factor is. Niks is minder waar. De mogelijkheden van NFC zijn behoorlijk vergaand. Niet alleen in de toekomst, ook op dit moment zijn er al eindelijk veel functionaliteiten.

De NFC-chip in je smartphone is eigenlijk een soort van sleutel. Een sleutel die zowel fysiek deuren kan openen, maar ook digitale toegang kan

verlenen. NFC wordt op dit moment voornamelijk geassocieerd met de mogelijkheden om te betalen met je smartphone in de fysieke winkels. Even je telefoon tegen het apparaat aanhouden en betaald hebben. Maar de mogelijkheden gaan veel verder. Denk bijvoorbeeld aan het openen en starten van je huurauto, het openen van de voordeur van je huis of bedrijfspand, je smartphone gebruiken als toegangsticket bij concerten of het inklokken op je werk. Eigenlijk kan NFC alle plastic kaartjes in je portemonnee vervangen. Ook het koppelen van andere apparaten aan je smartphone gaat veel sneller en veiliger. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Speakers, toetsenborden, hoofdtelefoons en televisies. Je smartphone is in alle gevallen de sleutel, en daarop zitten tegenwoordig alle mogelijke beveiligingsmiddelen.

Betalingen

Bij alle grote banken in Nederlands zoals Rabobank, ING of ABN Amro bieden ze inmiddels de mogelijkheid om betalingen in de winkel te doen met je smartphone. Mobiel betalen via een smartphone kan bij alle betaalterminals waar ook contactloos betalen mogelijk is. Net als bij contactloos betalen met je betaalpas is het maximale bedrag dat je kunt betalen zonder code ingesteld op €25,-. Maar via je smartphone kun je wel hogere bedragen afrekenen, maar dan met pincode. In dat geval houd je je smartphone tegen het pinapparaat, vervolgens toets je de pincode in op je smartphone. Daarna houdt je hem nogmaals tegen het apparaat aan.

Alles is er aan gedaan om betalen via de smartphone zo eenvoudig mogelijk te maken. Je telefoon moet echter wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Allereerst moet de telefoon voorzien zijn van een NFC-chip.
  • Ook moet de telefoon minimaal Android 5.0 Lollipop geïnstalleerd hebben. Hoger mag ook.
  • De betaal-app behorende bij jouw bank moet geïnstalleerd zijn op de smartphone. Bij de Rabobank heet deze app de Rabo Wallet, bij ING de Mobiel Betalen App en ABN Amro heet deze app De Wallet.

Een verbinding met internet is niet nodig om contactloos te betalen met je smartphone.

Tegenwoordig zie je ook gadgets op de markt verschijnen die de functie van smartphone overnemen. Zo zitten er al NFC-chips in bijvoorbeeld ringen, kledingstukken en autosleutels. Ook bij deze chips kan een betaalfunctie geprogrammeerd worden. Wie weet waar de toekmost ons gaat brengen…

 

Is NFC wel veilig?

Mede door de korte afstand tussen de apparaten die nodig is om NFC te laten werken maakt het haast onmogelijk om de datastroom te beïnvloeden. In de praktijk zal je apparaten zelfs tegen elkaar aan moeten houden om goede een goede verbinding te maken. Verder voldoet je NFC-telefoon eigenlijk aan hetzelfde veiligheidsniveau als de huidige pinas. Een schermblokkering of cijfercode om te ontgrendelen voegt daarbij een extra controle toe. 

Contactloos betalen zonder pincode is bovendien gebonden aan een limiet. Mocht je telefoon toch in handen vallen van de verkeerde personen, en je geen schermblokkering aan hebt staan, dan kan hij of zij maximaal €50,- uitgeven voordat de pincode opnieuw moet worden ingevoerd.

NFC is veilig en ook betalen met je smartphone is veilig.

 

Conclusie

De mogelijkheden voor NFC zijn eindeloos. Zie het als een digitale kluis voor al je gegevens, die ook zodanig veilig is. Het is mede door de korte reikwijdte een zeer veilige manier van bestandsuitwisseling. Desondanks is NFC nog lang niet ingeburgerd. De smartphones zijn er tegenwoordig helemaal klaar voor en NFC is op steeds meer plaatsen te zien. De volgende griezelige stap is een NFC-chip implantaat, je voordeur openen of auto starten door je hand in de buurt van het slot te houden. De eerste Nederlanders lopen er al mee rond. Maar voor de rest van Nederland zal de NFC-chip in je smartphone de eerste stap zijn tot een sleutelloos bestaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *